Gaelic Park wins ILCA Award!

Clarence Davids & Company is proud to announce that our work at Gaelic Park in Oak Forest, Illinois won a 2017 Illinois Landscape Contractors Association Excellence in Landscape Award. Our challenge from the client was to take a steel and concrete patio area overlooking an enormous gravel parking lot, 1000’s of feet of chain-link fence, a five story radio tower, playground and soccer field and transform it into their dream event and wedding venue.

We started this project by removing the declining Ash trees. Next, we created a natural water feature to serve as a backdrop and provide both a focal point and a photo opportunity in the space. The waterfall feature, with staggered spillways, offered visual appeal as well as the gentle sound of flowing water. A stone bridge was installed at the end of the falls to complete the feature. It was now time to add our structure-a pergola large enough to comfortably accommodate a large group. The paver patio under the pergola joined a meandering paver path to connect the existing outdoor area with the new event space. This also provided the romantic feel of “walking through a garden” that our client requested. An additional challenge was to revitalize the area along the existing patio so that it would meld together with our newly created event space, while not blocking the spectator view of the soccer field. This was no easy feat. We were able to strategically plant some columnar trees to mask the fence and goal posts and soften the area by installing some low bushes and perennials. At the transition spot, we installed a semicircle stone seating area which could easily adjust from a photo taking “nook” to a conversational fire pit area. Our final challenge was installing the perfect combination of mature plant material for immediate screening with trees and bushes that would mature into the space and both perennials and annuals to provide seasonal blooming and color.

In the end, we were able to take an eyesore, an under-utilized outdoor space and create exactly what our client envisioned; a multi-functional event space which would attract new business and provide a colorful, natural extension of their existing venue. Check out the photos below!

This picture provides an overall view of the space prior to transformation. The declining trees were removed and the lawn area was removed to make way for a waterfall feature and wedding event spa=ce.
BEFORE – This picture provides an overall view of the space prior to transformation. The declining trees were removed and the lawn area was removed to make way for a waterfall feature and wedding event space.
9chicagogaelicpark
We provided the client with a beautiful and useful space that started from an expansive lawn area with only trees and distant stark views. The meandering paver walkway with colorful annuals and perennials provides interest while the waterfall feature and pergola offers enjoyment in the newly created wedding and event space.
6chicagogaelicpark
The pergola structure outlines that lovely setting with the lawn as an extension of that space allowing guests to be in close proximity sharing in the festivities. Guest seating in the lawn area was a necessity requested by the client for that very reason.
1chicagogaelicpark
The natural flow of the waterfall feature into the pond is naturalized by the planting of allium, daylilies and grasses. The sound of the flowing water is soothing as you pass by the falls to the pergola.